Rosacea

2018.01.30

Sajnos egyre gyakoribb jelenség; az orron, az orcákon, az állon és a szemek körül a bőr kipirul, gyulladt lesz, ami fájdalomml is jár. Később kisebb - nagyobb értágulatok, gyulladt, gennyet tartalmazó csomók keletkeznek a faggyúmirigyek környékén a beeg területen, ezek az értágulatok sokszor maradandóak, ne húzódnak össze.

Kezdetben csak hirtelen kipirul a bőr, majd visszasápad. Ez a pirosság foltok formájában jelenik meg (rosacea erythematosa), mjad ezek egybeolvadva egy maradandó bőrpírt okoznak, tág hajszálerekkel (rosacea teleangiectatica). Előbbiek az I-es stádiumú rosacea tünetei. A következő fázis a faggyúmirigyek körüli gyulladás, kis, gennyes hólyagokkal kísérve (rosacea papulopustulosa), a II. stádium, amikor az arcon piros, gyulladt, tömött csomók keletkeznek. Később ezek a csomók összefolynak, csoportokban helyezkednek el, a faggyúmirigyek burjánzásnak indulnak. Férfiaknál ez a túlburjánzás az orrot és annak kötőszövetét érinti, ekkor alakul ki a rezes orr. (Rhinophyma). Ezek a kórképek átterjedhetnek a szemhéjra és a szem kötőhártyájára is.

Oka ismeretlen. Megjelenésével bizonyos betegségek, állapotok is összefüggésbe hozhatók, ilyenek például a gyomor-bélrendszer betegségei - a gyomorsavtermelés zavarai, epehólyag-gyulladás, idült székrekedés. Okozhatják hormonális tényezők, úgymint a petefészek betegségei, vagy a változókor hormonális folyamatai. Magasvérnyomás-betegségben is gyakoribb. Természetesen bizonyos érzelmi állapotok az arc kipirulásával járnak, az izgalom, stressz is arcpírral jár, ez azonban normális állapot. Rosaceára hajlamos betegeken a tüneteket tömény szeszes ital fogyasztása, fűszeres ételek, feketekávé vagy az arcot érő szélsőséges hideg- és meleghatás, napégés is kiválthatja. Bizonyos esetekben az arc faggyúmirigy-nyílásai körül élősködő Demodex folliculorum nevű atka jelenléte mutatható ki, mely az arc bőrén kiütéssel, gyulladással járó reakciót vált ki. Általában ebben az esetben az egyik oldal állapota súlyosabb.