Pattanásos bőr

2018.01.30

A tinédzser kor egyik legsűrűbben előforduló problémája az akne, közismertebb nevén pattanás, ami azon túl, hogy esztétikailag zavaró, lelki sérüléseket is okozhat.

De nem csak tinikorban találkozhatunk pattanásokka. Stressz következtében is megjelenhetnek a bőrön. Ha túl száraz a bőr, akkor a bőrfelszíni emulzió is megbomlik, a bőr barrier (védekező) funkciója lecsökken, fogékonyabb lesz az aknét kialakító baktériumok támadásaira. (propionibacterium acnes, ami a lezáródott folliculusban felszaporodott faggyúban elszaporodik, és gyulladást kelt.
A bőrfelszíni emulzió zsír és víztartalmának egyensúlya sok esetben felborul, a bőr zsírosabbá válik, nehezebbé téve ezzel a sejtek légzését. Kialakulnak acnék(pattanások) és comedok(mitesszerek).
Acnék (pattanások) több okból is kialakulhatnak. Például hormonszint változás, emésztési zavarok, levegőtlen környezet, baktériumok (staphilococcus, streptococcus), belső gyulladások, fogszuvasodás. Először mindig az Okot kell megkeresni, ebben a kozmetikus is segíthet bőrdianosztikával, hiszen a megjelenés helyéből, valamint állapotáról lehet következtetni a probléma eredetére.
Szerencsére manapság már rengeteget tudunk a pattanás okairól, és egy sok-sok lehetőség segít megszüntetni a pattanásokat.

A faggyúra - bizonyos mennyiségben - szükség van ahhoz, hogy bőrünket puhán tartsa és védőréteget képezzen bőrünk és a külvilág között. Az androgén hormon hatására termelődő túl nagy mennyiségű faggyú viszont elzárja a pórusokat (a faggyúmirigy kivezető csöveit), mint dugó az üveget. A faggyú ezután is tovább termelődik, és a szőrtüsző megduzzad. A szervezet védekezni próbál, ezért odaküldi a fehérvérsejteket. A folyamat végeredményként megjelenik a piros duzzadt pattanás, vagy a fekete közepű vagy fehér mitesszer, vagy csomó, vagyis az akne. Ennek gyógyulása során hegesedés következhet be.

Megoldás:

Rendszeres tisztító kezelés, hámlasztás nagyon fontos, hogy megfelelően együttműködjünk a kozmetikussal, enélkül sikertelen a kezelés.
Valamint a helyesen megválasztott otthoni ápoló termékekkel visszaállíthatjuk a bőr megfelelő állapotát. A pattanások mindenkit zavarnak, ezért vannak, akik otthon nekiesnek az arcuknak, helytelenül kinyomkodva hegeket, pigmentfoltokat idéznek elő saját maguknak, amelyek sokkal zavarobbak, mint amilyen az eredeti állapot volt.