Bőrápolás ősszel

2018.08.29

Talán ma még nem is hisszük el, de hamarosan elmúlik a nyár, a meleg időt felváltja a szeles, nagyobb hőingadozással járó hűvösebb idő, beköszönt az ősz.
Minden évszaknak megvan a maga szépsége és hoz magával jellemző változásokat, amelyek bőrünkre is hatással vannak. 

Manapság az a tapasztalat, hogy borzasztóan nagy ugrásokkal váltakoznak az évszakok, ami komoly megterhelést jelent szervezetünkre nézve. 


Az ősz a regenerálódás, megújulás időszaka, a nyár (magas hőmérséklet, légkondicionáló szárító hatása, UV sugárzás) okozta károk, mint a száraz, tápanyag hiányos, pigmentált bőr helyrehozatalára kell törekedünk, mind az otthoni, mint pedig a szalon kezelések során. 
Nagyon fontos a szakszerű bőrdiagnosztika, mely segítségével lehet dönteni a lehetséges kezeléseket illetően,  ahol az alappillérek a vízmegkötő faktorok, poliszacharidok (pl. hialuronsav), antioxidánsok* , vitaminok, peptidek (bőr immunrendszer erősítő, izomstimuláló) használata, melyekkel egy egységes, egészséges bőrképet tudunk kialakítani. 

Továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a fényvédelemre, hiszen az, hogy a napból érkező sugár érzete nem olyan meleg, az UV behatás lehet nagy!
Szeptembertől kezdődően, ahogy enyhülnek az erős napsugarak eljön a hámlasztások ideje is, mely lehet kémiai vagy mechanikai.

Mechanikai peeling a szemcsés, őrleményes radírok, illetve a mikrodermabrázió.
Kémiai peelingeknek azokat az eljárásokat tekintjük, melyek nem fizikai behatás segítségével, hanem kémiai anyagok felhasználásával, savakkal, enzimekkel koptatják a bőrt.
Utóbbi kezelések személyre szabhatóak, az érzékeny bőrű vendégek számára is igénybe vehetőek, a legkímélőbb organikus összetevőket tartalmazó peelingtől kezdve a mélyebb rétegekig lejutó, speciális savkeverékig széles körű peeling tárházat kínálja. A peelingezés erőssége változó, az összetevők koncentrációjától függ.

Nálam az Image skincare designer és haladó peelingek nyújtotta kezelések érhetőek el, mely a bőrhámlasztás egy új generációja. Biztonságos, aloe alapú kémiai peelingek (gyümölcssavak). Parabénmentes, csak természetes tartósítószert tartalmazó, orvosi tisztaságú termékcsalád tagjai a speciális gyors és hatékony bőrkezelést teszik lehetővé. Megoldást kínálnak öregedő, érzékeny és rozáceás, pigmentfoltos, aknés, száraz bőrre.
Segítenek eltávolítani a károsodott bőrsejteket, az erősségtől függően különböző mélységig. Javul a bőr textúrája, egészségessé és ragyogóvá, frissé válik a bőr. Beindítják a bőr öngyógyító mechanizmusait, a sebgyógyulást.

Természetesen az otthoni ápolás továbbra is a lehető legfontosabb építő eleme a tökéletes bőr elérésének. Hiszen ugyan úgy működik, mint a fogmosás. Hiába megyünk fogorvoshoz, hogy betömje a fogainkat, ha közben nem megfelelően ápoljuk azokat.

Ősszel a töményebb (nem zsírosabb!) magasabb hatóanyagtartalmú krémeket igényli bőrünk, az éjszakai ápolás különösen fontos, hiszen ekkor tud legkönnyebben regenerálódni legnagyobb felületű szervünk.


*Az élő szervezet sejtjeiben a mitokondriumokban oxidatív foszforiláció során folyamatosan keletkeznek peroxid és szuperoxid gyökök, amelyek ellen természetes reakcióként antioxidánsok termelődnek, amelyek semlegesítik a káros vegyületeket. Bizonyos külső illetve belső tényezők (pl. stresszes állapot, túlzott napsugárzás, szervrendszerek betegsége, előre haladott kór általi sejt anyagcsere lassulás) felborítják ezt a homeosztázist, így több káros úgynevezett szabadgyök keletkezik (oxidatív stressz), amelyek hosszú távon károsíthatják a membránok lipid molekuláit valamint a mikroszomális DNS-t (dezaminálás), illetve a fehérje molekulákban is károkat okoznak, azáltal, hogy kovalens keresztkötéseket hoznak létre (cross linking). Ezen hatások kapcsán az ATP termelése is csökken.  Ami komplexen az egész szervezetre kiterjedő károsodáshoz vezet, hiszen az alap reakciók sem, vagy csak lassan játszódnak le, mint például a DNS duplikáció vagy a belső egyensúly megtartása. Szépen fokozatosan elkezdenek öregedni sejtjeink. A szervezet különböző antioxidáns hatású belsőleg termelt vegyületekkel (endogén antioxidánsok) védekezik, amelyek egészséges szervezetben leggyakrabban enzimek (pl. kataláz, peroxidázok, szuperoxid dizmutáz), koenzimek és kéntartalmú vegyületek, valamint az aszkorbinsav is, amely a hydroxilációs folyamatokat katalizálja, segíti az oxidált forma redukálását, így erősítve az enzimek mködését. Exogén antioxidánsok, melyket táplálékból vesszük fel (pl. E-vitamin, a bioflavonoidok, a karotinoidok és számos kéntartalmú vegyület).