A felnőttkori akne kezelése

2022.03.20

A FELNŐTTKORI AKNE HÁTTERE


Lehetetlen erről beszélni anélkül, hogy ne említenénk meg a maszknét, amely népszerű kifejezéssé vált az arc, az orr és az állkapocs területén az arcmaszk viselésének közvetlen következményeként kialakuló pattanások definíciójaként. Az IMAGE legújabb CLEAR CELL termékeit gondosan, válogatott összetevőkkel készítjük, hogy segítsenek minimalizálni a maszkne megjelenését azáltal, hogy az okokat kezelik.
A CLEAR CELL claryfying salycilic gel hegyi borsot, egytermészetes ausztrál összetevőt tartalmaz, amely megnyugtatja a bőrt és csökkenti a bőrpírt. Az új CLEAR CELL clarifying repaír créme krémünket bőrazonos hosszú és rövid szénláncú ceramidokból és megújuló cukornádból származó szkvalánból álló lipidkeverékkel állítottuk össze, hogy helyreállítsa a védőbarrier funkciót. Yaso,az IMAGE skincare marketing igazgatója hozzáteszi, hogy ezek a termékek is tartalmazzák az arany standard összetevőt, a szalicilsavat, valamint egy "tengeri komplexet, amely tápanyagokkal látja el a bőrt.

Ha van valami, ami sokkal rosszabb, mint a tinédzserkori akne, az a felnőttkori akne. Nemcsak váratlanul jelentkezik, de ezt még a többi felnőttkori problémán túl kell kezelni, azaz a szárazság, a finom vonalak és a hiperpigmentáció mellett.
Dr. Jonathan Crane, DO, FAAD, FAOCD és Jennifer DiQuatro kozmetikus, Atlantit Dermatoiogy
Ugyanakkor a felnőttkori akne egyáltalán nem ritka - ezért fejleszetette ki az MAGE a bőrgyógyászok segítségével azokat a termékeket, melyek hámlasztják a bőrt, tiszta bőrképet adnak, és kezelik az idősödéssel együtt megjelenő problémákat, azaz a ráncokat és a pigmentfoltokat. A továbbiakban nézzük a felnőttkori akne okait, és miként lehet a bőrt olyan állapotba hozni, melyre mindig vágytunk.
AZ AKNE OKAI
"Akár 14, akár 40 éves valaki, az akné kialakulásában négy fő tényező játszik szerepet: a túlzott faggyútermelés, az eltömődött pórusok, a baktériumok és a gyulladás" - mondja Dr. Jonathan Crane, DO, FAAD, FAOCD, AtlanticDermatology, Wilmington, NC. A hormonok úgy járulnak hozzá a pattanásokhoz, hogy közvetlenül befolyásolják a faggyútermelést - és bizony a felnőtteknél is bekövetkeznek ilyen hormonszínt-változások. Dr. Crane az akne kialakulását olyan tényezőknek is betudja, mint a stressz, a smink, a bőr- és hajápoló termékek, valamint bizonyos mértékig az étrend, amely szintén hozzájárulhat a gyulladáshoz.


HOGYAN LEHET KEZELNI


Ha a felnőttkori pattanások megelőzésről, minimalizálásáról vagy ideális esetben kiiktatásáról van szó, a legjobb megoldás, követjük a kutatásokkal alátámasztott bőrápolási rutint, amelyet szakember állít össze, az egyén bőrigényekre igazítva. Dr. Crane kizárólag nem-komedogén (azaz pórusokat nem eltömítő) bőrápolási termékekek használatát javasolja - és a smink is ide tartozik. IMAGE Skincare új CLEAR CELL clarifying blemish gel termékében található szalicilsav a pattanások elleni harc bevált összetevője. Fokozza a faggyú bontását, és felbontja az elhalt hámsetek közötti kötéseket, lehetővé téve azok leválását "Helyileg, pontszerűen alkalmazva a szalicilsav nagyon hatékony kezelés a pattanások ellen" - teszi hozzá. A képzett szakemberek segítséget nyújtanak a minőségi termékek kiválasztásában és tájékoztatnak azok helyes használatáról. Olyan szakértőt érdemes keresni, aki specifikus képzésben részesült az olyan bőrállapotok diagnosztizálásában, mint például az akne. És mi a helyzet az étrenddel és a stresszel? Bár a bizonyítékok azt sugallják, hogy a stressz és az étrend is hozzájárulhat a pattanások kialakulásához, Dr. Crane szerint nem lehet minden aknét megelőzni. Viszont ezeknek a tényezőknek a kontrollálásával (és a stressz csökkentésével) általánosan javul a bőr állapota.

FELNŐTTKORI PATTANÁSOK ÉS AZ ÖREGEDÉS

A felnőttkori pattanások az öregedés egyéb jelei mellett is jelentkezhetnek, mint például finom vonalak, ráncok, egyenetlen bőrtextúra és pigmentáció mellett. Annak érdekében, hogy ezekkel a problémákat egyidejűleg oldja meg, Dr. Crane olyan termékeket keres, amelyek glikolsavat és refinolt tartalmaznak, mivel ezek egyszerre kezelík a foltokat és az öregedés jeleit is. "Gyönyörű eredményeke látok az AGELESS total facial cleanser és az AGELESS total retinol-A créme termékek használatakor. Nagyon szeretem a VITAL C hydrating anti-aging serum terméket is, mert kiválóan hidratálja a pattanásokra hajlamos bőrt. Emellett a C-vitamin nagyszerű antioxidáns, és segít nyugtatni az aknés bőrt.* Jennifer DiQuattro, az Atlantic Dermatology kozmetikusa szerint nagyon hatásosak a bakuchiol tartalmú termékek, mint például a CLEAR CELL clarifyinq repair créme. Jennifer szerint a bőrön helyileg alkalmazva segíti a seitcserét, szabályozza , szabályozza a kollagén képződést, növeli a feszességet/ rugalmasságot, és lágyítja a vonalak és ráncok megjelenését. Igazolták, hogy harcol a baktériumok ellen, csökkenti a gyulladást, és ezzel a pattanásokat.

AZ AKNE UTÓÉLETE: HOGYAN KEZELJÜK A HEGEKET

Ha végre sikerül megszabadulni a felnőttkori aknétől, előfordulhat, hogy a visszamaradó hegesedéssel és pigmentációval kell megvívni a harcot. Dr. Crane a CO2 (szén-dioxid) lézert ajánlja, amely úgy működik, hogy apró kis lyukakat ejt a bőrben, amelyek kívülről befelé gyógyulnak, így simább bőrfelület alakul ki; mikrotűs kezelés hatása is hasonló a CO2 lézeréhez. "Mind a CO2 lézer, mind pedig a mikrotűs kezelés csökkenti a gyulladás utáni hiperpigmentáció (PIH) jeleit, az akne után" - mondja Dr. Crane- Hozzáteszi, hogy a CO2 frakcionális lézer sokkal hatásosabb, de hosszabb a felépülési idő. A PIH-t a kémiai peelingekkel is szépen lehet kezelni.

Az akne hat változata és megelőzése

Az akne az emberek millióit érinti világszerte. Általában a kiskamaszok és a tinik szenvednek tőle leginkább, de a felnőtteket is sújthatja 40-es éveikben, ilyenkor felnőttkori akne néven hivatkoznak rá. Az akne okai között szerepel a bőr faggyútermelése, hormonális változások (pl. a menstruációs ciklus okán), eltömődött pórusok, baktériumok. A másik ok, mely kiváltja vagy rontja az aknét, a stressz.[1]

Hatféle aknés állapotot ismerünk, mindegyiknek más a jellemzője.[2] Az aknénak van gyulladásos és gyulladás nélküli változata is.[3] Ha felismered a különböző típusokat, akkor megfelelően tudod ápolni az adott bőrállapotot, és megtalálhatod a megelőzés módját.

A fekete fejű és a fehér fejű komedók

A fekete és fehér fejű komedók az akne nem gyulladásos típusához tartoznak. Azaz nem fertőzik meg őket a baktériumok és nem duzzadnak, nem gyulladnak be. A fekete fejű komedót ismerheted mitesszer vagy zárt komedó néven is, a fehérfejű komedók pedig a zárt komedók. A komedó a faggyúmirigy vagy a szőrtüsző nyílását eltömítő faggyúdugasz/szarucsap, mely elhalt sejteket is tartalmaz, ezek összeragadva képezik a dugaszt. A mitesszerek oxidálódás hatására feketednek be, nem a "kosz" miatt feketék. A fehér fejű komedók zártak, nem éri őket levegő. Egy réteg bőrsejt fedi őket, ezért nem tudnak oxidálódni. Általában fehéres vagy sárgás a színük. A legtöbb mitesszer és fehér komedó a T-zónában jelenik meg (a homlokon, orron és állon), mert ezek az arc legzsírosabb területei. De a test bármely részén kialakulhatnak.

Papulák

A gyulladásos akne a mitesszerekkel és a fehér komedókkal ellentétben már a Propionibacterium acnes vagy P. acnes baktériumokkal fertőzött pattanásokat jelent. A baktérium a pórusokban él, és az ott lévő faggyúval táplálkozik. A papulák kemény vörös kiemelkedések. Néha pusztula alakul ki belőlük, ilyenkor a gyulladt elváltozás csúcsán genny gyűlik meg. A papulák az elhalt hámsejtekkel és faggyúval eltömődött pórusokból alakulnak ki. A nagy nyomás hatására a szőrtüsző fala átszakad, kijut a szennyeződés a bőrre, irritációt és gyulladást okozva.

Pusztulák

A pusztulák tulajdonképpen olyan papulák, melyek hegyében genny látható. A genny akkor termelődik, amikor a fehérvértestek a P. acnes baktérium által okozott fertőzés ellen lépnek fel és összegyűlnek a pórusban. A papula és a pusztula közötti eltérés tehát a genny.

Nodula

A noduláris akne súlyos változata. Gyakran nagyobb, mint egy papula vagy pusztula, mélyebben található, és meglehetősen fájdalmas. A nodula piros vagy bőrszínű és nem gyűlik meg genny a csúcsában. Extrém esetben akár hetekig is megmaradnak a bőrben, vagy akár hónapokig. A drogériai termékekkel gyakran sikertelen a kezelésük. Ilyenkor a legjobb bőrgyógyászhoz fordulni.

Ciszták

Általában a legsúlyosabb aknetípusnak tekintik. A cisztás akne gyakran gyógyszeres kezelést igényel, például antibiotikumokat vagy retinoidokat ír fel az orvos. A fentiekben említett akneváltozatokhoz hasonlóan a cisztás akne is eltömődött pórusokkal és a faggyúmirigy falának szakadásával kezdődik, ami cisztához vezet. Gennyel telik meg, kipirosodik és nagyméretű. Fájdalmas elváltozás. Csakúgy, mint a nodulák esetében, a drogériai termékek nem igazán segítenek a cisztás akne csökkentésében. A bőrgyógyászati konzultáció során kell kideríteni az okát és megállapítani a kezelését.

Az akne megelőzése

Az akne megelőzésének legjobb módja a megfelelő bőrápolási program betartása. Az Image Skincare aknekezelő termékei speciálisan a pattanásos, aknés bőr elváltozásait kezelik. A Clear Cell salicylic gel cleanser megtisztítja a bőrt a szennyeződéstől, faggyútól. Nem csak tiszta vászonná változtatja a bőrt, de segít megelőzni az akne kialakulását is, pl. a szalicilsavval.[4] A szalicilsav egy béta-hidroxisav. Hatására gyorsabban cserélődnek a hámsejtek, az elhalt hám nem tapad meg a bőrön. Eltávolítja az élettelen sejteket és a faggyút a pórusokban összetartó ragasztóanyagot. Ha a pórusok nem tudnak eltömődni, akkor sokkal kisebb a lehetőség a gyulladásra és a pattanások megjelenésére.

Lemosás után jöhet a Clear Cell restoring serum, mely hidratál és felszívja a felesleges faggyút. Mattosít, ezért a bőr nem fénylik annyira.

A szérum után vidd fel a Clear Cell medicated acne lotion terméket. Hatóanyaga a benzoil-peroxid, mely megelőzi és kezeli az aknét. A P. acnes bacteriumot célozza, mely megfertőzi az eldugult pórusokat.[5] A lotion alkalmazható kialakult elváltozásokra, de megelőzi az újak megjelenését is.

A bőrápolási program utolsó lépése reggelente a fényvédő használata. A Prevention+ daily matte moisturizer SPF 32 nem tömíti el a pórusokat, és nem teszi zsírossá a bőrt. Fontos, hogy a bőrödet óvd a káros napsugaraktól. Ha aknés hegeid is vannak, a fényvédő megelőzi az elsötétedésüket is.

[1] https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/facing-facts-about-acne

[2] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047

[3] https://www.aad.org/public/diseases/acne/diy/types-breakouts

[4] https://www.jaad.org/article/S0190-9622(12)01331-X/fulltext

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5697687/